Selvransagelse

Selvransagelse

Tarek K. Ghanoum

Vores generation er frugten af systemet vi befinder os i,

Vi er resultatet

Vi er produktet

Men til forskel fra tidligere generationer så har vi ingen ambitioner om at forlade landet, vi taler, tænker og drømmer dansk. Vi er en del af Danmark, ligesom Danmark er en del af os.

Men før vi læner os tilbage og forsøger at blende ind i samfundet, så er der nogle vaner og tanker, som vi bør italesætte.

Nogle strukturelle handlinger, som vi bør sætte en stopper for, inden de går i arv.

Man plejer at sige at det ikke er fornuftigt at hænge sit beskidte tøj offentligt

Eller som man siger på arabisk: “خليها بلقلب تجرح ولا تطلع و تفضح” [Lad det ligge sårende i hjertet fremfor at lade det være til offentlig skam]

Men realiteten er at folk allerede står i kø for at hænge vores beskidte tøj offentligt, og fremfor at lade andre hænge det ud for at tjene en skilling eller to, så vil jeg hellere opfordre alle os andre til at gøre det.

Realiteten er at vi har nogle iblandt os, på tværs af etniciteter, der ser det som ‘شطارة’ at snyde staten, med andre ord anser man det som decideret kløgtigt at stjæle fra fællesskabet.

Vi har nogle, der flytter adressen for at hæve SU’en

Vi har nogle, der bruger fantasien for at få pengene udbetalt fra staten

Vi har nogle, der ber om morgen og stjæler om aftenen

De kan overbevise sig selv om at landet blot er ‘dar el harb’ eller ‘dar el kufr’, men realiteten er at hvilken som helst, der har studeret religion vil vide at man er på afveje, hvis man bruger religiøse tekster til at retfærdiggøre tidligere nævnte eksempler.

Fremfor at skrive en bog, så tag det op med din lokale moske, kirke eller synagoge

Fremfor at stille op i debatten, så have samtalen klar med familien

Fremfor at stikke din medborger i ryggen, så start med at møde dem ansigt til ansigt.

Jeg ønsker ikke at vi skal pege på hinanden eller mistænkeliggøre hinanden, tværtimod ønsker jeg at vi skal hjælpe hinanden. Jeg ønsker at du skal være stjernen folk kigger op til, fremfor skrækeksemplet der bliver set ned på og taget afstand fra.

Når det er sagt så vil nogle nok kigge på mig og sige: “Jamen Tarek, hvorfor er det mit ansvar? Jeg passer mit arbejde, betaler min skat og har ren straffeattest, hvorfor skal andre folks handlinger blive pletter på min straffeattest?

Til disse individer vil jeg sige at jeg ikke vil bebrejde dem for at passe deres eget liv og blot se frem af, men personligt så kan jeg ikke ignorere det.

Jeg kan ikke tillade mig selv at være stolt når nogen bidrager med noget positivt og lukke øjnene når nogen snyder staten, for når du snyder staten, snyder du samfundet og hvem er samfundet? Det er vi. Hvem bliver så snydt i sidste ende af disse individer? Det gør vi alle sammen.