Historie og Propaganda

Historie og Propaganda

Oplæg på KU - Historie og Propaganda

 

Oplæg: Holocaustindustrien

Talen om Holocaustindustrien er udkommet i kølvandet på et oplæg afholdt på KU og SDU. Oplægget blev afoldt under arrangementet Historie og Propaganda og tog udgangspunkt i bogen The Holocaust Industry af Norman Finkelstein, der udkom i år 2000. Budskabet i bogen er at mindet om Holocaust er blevet misbrugt til at skabe sympati med jøder og Israel. Min research tydeliggjorde at mindet også er blevet brugt til at kritisere de samme nævne grupper. Se alle kilder i bunden af artiklen.

Opmærksomheden i forbindelse med oplægget har været enorm og alle nyhedsmedier på højrefløjen er hoppet på nyheden for at tale om antisemitisme, ekstremisme eller fremhæve etnicitet og religiøs tilhørsforhold. Jeg vil derfor besvarer et par spørgsmål relateret til oplægget og videoen for at afklare misforståelser.

Hvorfor er det relevant at fremhæve andre folkedrab, når holocaust handler om jøder, samt hvorfor mener du, at det er passende overhovedet at relativisere et folkedrab?
Ifølge den jødiske rabbiner, Jacob Neusner, så proklamerede man efter 1967 at Holocaust var en særlig unik hændelse uden lige i menneskehistorien. Andre forskere, der har kaldt atombombningen af Hiroshima for et Holocaust er blevet kritiseret for dette. Som akademiker påpeger jeg disse historiske kendsgerninger for at informere lytteren om den betydning Holocaust har haft for Israel. Andre historikere som, Rochelle Saidel, har gjort det samme.

Holocaust er ikke relativt, det er et forfærdeligt europæisk folkemord af europæiske jøder. Akademikeren Norman Finkelstein vælger dog at sætte Holocaust i kontekst af andre eksempler, for at udfordre påstanden om, at det er en unik lidelse, men ikke for at relativisere selve folkemordet. Med andre ord, udfordres politiseringen af det, og ydermere retfærdiggørelsen af drab på mere end 15.000 palæstinensere.

Hvad mener du med, at et folkedrab mod et specifikt folkefærd fungerer som moralsk kapital for dem?
Ifølge akademikeren Norman Finkelstein, der har mistet begge sider af familien til Holocaust, så har Holocaust givet Israel det han kalder moralsk kapital, der med hans ord bruges strategisk til at fremme Israels interesser. Ifølge Finkelstein så er mindet blevet brugt til at retfærdiggøre oprettelsen af Israel, udviklingen af atomvåben og angreb på palæstinensere.

Hvad angår det økonomiske aspekt, så har Israel flere gange bedt om kompensation for at hjælpe de nødlidende ofrer, dog påpeger Finkelstein at hans mor blot modtog 3500$.

Hvorfor har du opkaldt dit oplæg Holocaustindustrien?
Oplægget er opkaldt efter bogen Holocaustindustrien af Norman Finkelstein.

Sidste ord:
Lad os helst ikke sænke debatniveauet ved at sætte mærkater på hinanden eller fremhæve etnicitet og vidensniveau, især ikke når flere internationale forskere fordømmer Israels brug af Holocaustmindet. At tale om holocaust-forvrængning eller antisemitisme tyder på en affejning af en legitim kritik af Israel.

Books

  • Finkelstein, N. (2003) The Holocaust Industry. 2nd edn.
  • Hannah Arendt, Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil, revised and enlarged edition (New York: 1965), 282.
  • Rochelle G. Saidel, Never Too Late to Remember (New York: 1996), 32.
  • Joachim C. Fest, Hitler [New York: 1975], 679–82
  • Elie Wiesel, Against Silence, selected and edited by Irving Abrahamson (New York: 1984), v. i, 283
  • David Stannard, “Uniqueness as Denial,” in Alan Rosenbaum (ed.), Is the Holocaust Unique? (Boulder: 1996), 193.
  • Henry Friedlander, The Origins of Nazi Genocide (Chapel Hill: 1995).
  • Guenter Lewy, The Nazi Persecution of the Gypsies (Oxford: 2000), 221–2, for various estimates of Gypsies killed.
  • Raul Hilberg, The Destruction of the European Jews
  • Henry Friedlander, “Darkness and Dawn in 1945: The Nazis, the Allies, and the Survivors,” in US Holocaust Memorial Museum, 1945 – The Year of Liberation (Washington: 1995), 11–35.
  • Seymour M. Hersh, The Samson Option (New York: 1991), 22. Avner Cohen, Israel and the Bomb (New York: 1998), 10, 122, 342.

Links